top of page
Foto van schrijverQuinty Rijkenbarg

Let’s dig into ‘Greenwashing’ in de kledingindustrie: wat houdt dit precies in?

Bijgewerkt op: 21 sep 2022

Stel, je loopt in de Bershka, Zara of H&M. Je kijkt om je heen en je merkt dat er steeds meer groene labels aan kleding hangen die beweren dat het product ‘duurzaam’ is. Er staan dingen op als “dit product is gemaakt van organisch katoen” of “gecreëerd van gerecyclede materialen.” Maar, in hoeverre is dat waar? Klopt de informatie die je op het groene label ziet of word je gefopt waar je bijstaat? Een fast fashion merk zou immers erg achterlopen als zij niet met duurzaamheid bezig zouden zijn. Ik heb mij er even in verdiept.



First things first: wat betekent Greenwashing?


Je hoort de term tegenwoordig steeds vaker langskomen, vooral in de (fast) kledingindustrie. Greenwashing betekent letterlijk beweren dat je als merk ‘milieuvriendelijk’ en ‘duurzaam’ bezig bent en deze bewering vervolgens slecht of niet nakomt. Sommige fast fashion merken schreeuwen het van de daken met hun marketingcampagnes. Maar, uiteindelijk met maar één doel: meer geld verdienen. Je wordt namelijk flink gemanipuleerd en misleid door deze reclames.


Maar, hoezo dan?


Klopt, het is waar dat veel kledingmerken steeds duurzamer zijn geworden in vergelijking met bijvoorbeeld tien jaar geleden. Toch gaat hier iets flink mis. Het zit namelijk zo:


Duurzaamheid is steeds meer een hot topic, dat weten en horen we allemaal. In wat voor branche je ook zit, het is een feit dat duurzaamheid belangrijker wordt. Zo heeft bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een regelwetgeving vastgesteld dat veel grote bedrijven in 2024/2025 verplicht moeten rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun bedrijf en dit vervolgens moeten laten toetsen. Daarnaast vindt de mens het zelf tegenwoordig ook steeds belangrijker om duurzamer te leven. Kortom, je kan hier als kledingmerk eigenlijk niet op achterlopen.



Even een voorbeeld


Greenwashing kan soms moeilijk te herkennen zijn. Je kijkt naar een bepaald kledingstuk en ziet dat het toch echt van organisch katoen is gemaakt. En ja, dit klopt dan vaak ook, maar hier zit toch een addertje onder het gras.


SHEIN


We nemen als voorbeeld het welbekende fast fashion merk SHEIN. SHEIN staat bekend om hun ontzettend diepe, brede en zeer goedkope collectie. Je ziet ineens een ‘groene’ campagne van SHEIN langskomen op je Instagram feed die schreeuwt: “Conscious” of “We Care About The Future”. De campagne foto’s bestaan voornamelijk uit modellen die gefotografeerd zijn in het bos, weiland of die omringt zijn door dieren. Je denkt: “Oh, SHEIN is duurzamer dan ik dacht, laat ik de collectie maar eens bekijken”, wat zich uiteindelijk resulteert in een grote order die bestaat uit een hoop rotzooi die je eigenlijk niet nodig had. Nice, precies wat SHEIN wilde. Wat je dus niet weet is dat die ‘groene’ collectie, in vergelijking met de rest van hun collectie, zo intens klein en ondiep is. Het is een schreeuwerige marketing truc die je naar binnen wilt lokken en je uiteindelijk toch de rest van hun synthetische collectie laat kopen.


Dus ja, de kledingstukken waarvan ze beweren dat het bijvoorbeeld van organisch katoen is gemaakt is dan misschien niet geheel onwaar, maar in vergelijking met de rest van hun collectie betekent het helemaal niks. En, hoe zit het dan met het productieproces? Is er wel gedacht aan al die onderbetaalde fabrieksmedewerkers? Nou, dan kan ik je vertellen dat Public Eye hier een heel onderzoek naar gedaan heeft. Hier kwam bijvoorbeeld uit dat de fabrieksmedewerkers niet per uur maar per item uitbetaald worden en wel meer dan 10 uur per dag intens hard aan het werk zijn zonder enig arbeidscontract. Lees hier de rest van het mega interessante maar eigenlijk toch wel erg trieste artikel.



Wat is dan een goed alternatief?


Zoals ik dus net al schreef, is het soms moeilijk Greenwashing te herkennen. Het is daarom een zeer goede optie om vintage kleding te overwegen. Niet alleen heb je een uniek kledingstuk, het is ook nog eens tweede (of soms zelf derde) hands en je bent er niet gelijk bakken met geld aan kwijt. Lees hier mijn blog over de top 5 van mijn favoriete thriftshops in Oost-Nederland.


Uiteraard is niet iedereen fan van vintage kleding. Voor hen zijn een hoop andere kleding- en schoenen merken die zo min mogelijk aan Greenwashing doen. Hierover heb ik een apart blog geschreven waarin ik een aantal duurzame merken voor je op een rijtje zet. Lees hem hier!


Als laatst wil ik je meegeven: je hoeft niet voor elk feestje, avondje uit of etentje een nieuwe outfit te kopen. Minder kopen is ook een duurzame optie. Na dat feestje doe je het waarschijnlijk nog één keer aan en ben je er daarna weer op uitgekeken (ik spreek uit ervaring). Zo zonde eigenlijk! Koop in plaats daarvan een paar goede pieces die minder trendgevoelig zijn en je elke keer weer anders kunt combineren.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page